Sunday, November 1, 2009

Dedikasi * *

Bismillah walhamdulillah
Assalamualaikum wbt
Salam ketemu lagi buat semua pembaca yang sudi menyinggah di blog yang usang, tiada eksesori indah..cuma mampu berkata dengan taipan2 yang di update..
Masih tak mampu nak explore lebih..
"Hm, ada pembaca ke??"

Cuma kali ini juga dengan entry ringkas
untuk mengambil kesempatan dedikasikan doa buat teman-teman yang sedang dan akan menduduki final exam..
"Bittaufiq wannajah fil imtihan"

Kita sering dijamukan dengan periksa, ujian sedari ngaji time 5 tahun...masuk sek.red dan menengah lagi lah menimbun periksa...hingga ke universiti..tak terbilang dah den.
kalau dulu masa kecik2 debor perut sokmo setiap kali duk depan kertas soalan..boleh masuk dewan periksa pun kena tolak dek kawan2..kalau tak da orang tolak memang tak masuk dah kot dalam dewan tu...nak ceritanya, punyalah debar2 setiap kali mendengar 'Exam akan bermula'...

Masuk ke alam yang lebih mendewasakan... exam dah jadi biasa..sket
itulah sedikit resam exam dunia... belum cerita lagi bab exam akhirat.....???

Sesungguhnya, sangat indah jika kita mengambil semangat atau resam exam dunia seumpama persediaan kita melangkah langkah demi langkah ke alam yang abadi itu... Allah, bagaimana nasib kami.....

Teman-teman yang dikasihi kerana Allah, teman-teman yang telah mengucapkan bahawa hidupku dan matiku lillahirabbil'alamin...
Alam akhirat itu yang abadi..
Yang tempatnya antara ganjaran atau balasan yang perit dari Allah
Tiada tergambar indahnya tempat buat para solihin...raudhah jannah, sungai yang mengalir di bawahnya...
Tiada tertahan, sahabat akan kesakitan yang membahang..arghh pedih perit panasnya neraka ciptaanNya...penuh bau2an yang busuk lagi meloyakan...
Allah
Lalu siapa boleh memberi jaminan untuk kehidupan di sana..

Marilah saat ini
kita menyiap2kan diri untuk ke alam sana
Jika kita mampu untuk bersengkangan mata demi final exam
lakukan juga untuk menghadapi peperiksaan di sana
alam kubur.....Allah
lagi2 di hari pengadilan..
Lalu siapakah boleh memberi pertolongan dan syafaat di hari Kebangkitan
Hari pengadilan itu...
Ya Allah,
dengan rahmatMu berikanlah kejayaan, kebahgiaan kepada kami yang lemah ini di akhirat MU, jua izinkanlah kejayaan bagi kami di dunia dan dalam peperiksaan ini...mudahkan bagi kami ya Allah...

Semoga dengan kehadiran peperiksaan ini, jadi medan pentarbiyyah buat kita..
Medan kita menginjak lebih dekat dengan Allah
Medan kita berusaha plus tawakkal
Bila berjaya bersyukur dengan kurnia Allah
Bila kurang cemerlang yakini Allah lebih tahu yang terbaik buat kita
yang lebih penting kita mendekat dan lebih dekat dengan Nya...
Moga urusan semua dimudahkan

"Moga apa yang ku sampaikan selari dengan gerakkan ku jua."

"man jadda wa jadda, wa man jara'a hasoda."#

1 comment:

MiSS WaNa HeRMan said...

salam imtihan kak...

(",)